Language: English | Dansk |
god el-aftale

Hvad er en god el-aftale?

Hvad er en god el-aftale for din virksomhed, og hvordan kan I sikre jer, at el-aftalen byder på en billig pris på el?

Når det kommer til virksomheders el-indkøb, handler det om at tegne en god el-aftale med en billig elpris, enten gennem en fastpris-aftale med et flerårigt budget eller en spotaftale med større fleksibilitet. Den billige elpris hænger sammen med at undersøge el-markedet og finde det bedste tidspunkt at handle elprisen på – nogen vil kalde det for spekulationer, da det rigtige tidspunkt kan sammenlignes med at skulle spå ud i fremtiden. El-markedet har i de sidste 20 år vist sig at være et volatilt marked, hvor faldende elpriser bliver til stigende elpriser – det er blot et spørgsmål om tid.

Eksempelvis blev 2015 et skræk-år for mange virksomheder, da de endte med at betale overpriser for deres elpris. Fra 2010 til 2015 kunne virksomheder låse deres elpris mellem 21,594 og 36,885 øre/kWh plus tillæg. På året blev 1 kWh leveret til 15,643 øre/kWh plus tillæg, og derfor var flere virksomheders elpris 3 gange så dyr som den reelle elpris.

Det kan være tidskrævende at sætte sig ind i el-markedet og få styr på alle de faktorer, der har indvirkning på el-indkøbene. Som virksomhed er der to ting, der har betydning, når det kommer til el-aftalen: tid og penge. Vi giver derfor her en indsigt i, hvad en god spot-aftale og fastpris-aftale er, og hvordan vores forsikringsløsninger SPOT/MAX og FASTPRIS/FLEX med garanti giver en bedre og billigere el-aftale.

SPOT/MAX-aftale – større fleksibilitet med variable priser
En traditionel spot-aftale giver virksomheder en variabel elpris, hvor prisen på el følger markedsprisen. Det betyder, at elprisen fastsættes på baggrund af udbud og efterspørgsel via den nordiske elbørs Nord Pool. Du og din virksomhed betaler den reelle spotpris på el, hvilket betyder, at I med en spot-aftale tager del i svingningerne på elmarkedet. Fordelene ved en spot-aftale er, at I har større fleksibilitet og ikke er bundet af en langsigtet el-aftale. Ulemperne ved en spot-aftale er, at du og din virksomhed tager slagene ved stigninger på el-markedet, men får derimod glæde af, når elprisen falder. En spot-aftale er derfor en elaftale med en stor risiko og usikkerhed. Med en finansiel energiaftale gennem forsikringsløsningen SPOT/MAX får I et loft gennem en MAX-pris, der sikrer jer mod høje stigninger på elmarkedet, hvor I samtidig tager del i et prisfald, hvis markedsprisen er lavere end jeres SPOT/MAX-pris. 

FASTPRIS/FLEX-aftale mere tryghed gennem et fast budget
En traditionel fastpris-aftale er en el-aftale, hvor du og din virksomhed låser jeres elpris, når den synes lav på el-markedet. En elaftale med en fastpris tegnes typisk på en periode på 2-5 år, hvilket giver jer mere tryghed omkring jeres el-indkøb og et fast budget hertil. Fordelene ved en fastpris-aftale er, at I sikrer jer mod stigninger på elmarkedet. Elprisen kan samtidig også falde, og I kan i stedet komme til at betale overpris for jeres elpris. Med en finansiel energiaftale gennem forsikringsløsningen FASTPRIS/FLEX tegner I en fastpris, der sikrer jer mod stigninger på el-markedet, hvor fordelene er, at I tager del i et prisfald på markedet og kan trække en økonomisk gevinst ud, hvis elprisen bliver lavere end jeres fastpris.

Meget mere end en energiforsikring
I forbindelse med valget af elaftale kan det være svært at overskue det samlede el-indkøb, da forskellige faktorer har betydning for den samlede elpris. Vi tilbyder virksomheder en rådgivende sparringpartner, der udover at give en sikkerhed omkring el-aftalen også tilbyder:

– Uafhængig rådgivning.
– Besparelse på el-indkøbene.
– Afdækning af den samlede el-udgift.
– En sparringspartner, der har fokus på jeres behov.
– Ekspertviden indenfor elmarkedet.

Har du og din virksomhed den rigtige elpris? Ellers kan vi helt sikkert hjælpe jer med at finde ud af det – kontakt os allerede i dag på +45 96 82 82 81 eller info@aventiaenergy.com

Close Menu