Language: English | Dansk |
pris-el-kWh Aventia Energy

Hemmeligheden bag at tegne den rigtige pris på el pr. kWh

Vil du vide, hvordan du sikrer din virksomhed den rigtige pris på el pr. kWh HVER gang? I nedenstående nyhedsindlæg kan du blive klogere på chancen for at ramme den rigtige elpris og få indsigt i, hvordan du tegner din virksomheds pris på el pr. kWh uden at skulle bekymre jer om overpriser. 

Elmarkedets prissvingninger gør det svært, næsten umuligt, at tyde, hvornår man skal tegne virksomhedens elpris. Tidspunktet for den rigtige pris på el pr. kWh er der ingen, der kan fremtidstyde, da flere forskellige faktorer har indvirkning på elprisens svingninger. Vi hos Aventia Energy lægger os altid fladt ned og siger, at vi ikke kan spå om elprisen og dens udvikling. I stedet handler dét at tegne den rigtige elpris pr. kWh i højere grad om at forstå elmarkedet og elprisens udvikling.

I nedenstående tager vi derfor udgangspunkt i to eksempler, den gennemsnitlige elpris i år 2015 og 2018, i forhold til chancen for at ramme plet på den rigtige pris på el pr. kWh. Du får ligeledes indblik i, hvordan udviklingen af elmarkedet og prisen på el kan have konsekvenser i form af et økonomisk tab, når elmarkedet ikke udvikler sig til fordel for dig og din virksomheds satsning på den billige pris på el.

Uforudsigeligheder påvirker elprisen
Hos Aventia Energy ved vi, at elmarkedets uforudsigeligheder kan have indvirkning på virksomhedens gode el-aftale, som du kan læse mere om i vores tidligere nyhedsindlæg her, hvor den billige pris på el er en vigtig del af el-aftalen. Når du tegner din virksomheds el-aftale, er der en forventning om en billig elpris. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at din virksomheds ellers gode el-aftale kan synes god på papiret. Men når uforudsigelige faktorer som vejrforhold og vindmølleproduktion har indvirkning på elprisen, kan en god el-aftale hurtigt blive en dårlig.

Vi kigger bagud på elmarkedet og udviklingen af prisen på el
Hvordan er det lige, at man griber elmarkedet an og sikrer sig, at den chance, man har taget med en billig elpris, er god? Hos Aventia Energy kigger vi bagud på elmarkedet, og herigennem giver vi den rette forståelse af, hvordan man både skal gribe elmarkedet an og tegne den gode el-aftale. Eksemplerne på prisen på el i 2015 og 2018 er nogle af de mere ekstreme eksempler, der tegner et godt billede af elmarkedets uforudsigeligheder og de dertilhørende konsekvenser.

Gennemsnitlig pris på el i 2015
Som udgangspunkt går elprisens nedsvingninger også op igen – det er blot et spørgsmål om tid. Men nogle år har prisen på el været mere uforudsigelig end andre. Det er her, hvor særligt udefrakommende faktorer, som vind- og vejrforhold, har betydning for, hvordan prisen på el udvikler sig.

En oversigt over elprisen for 2015 viser, hvordan prisen på el drastisk kan udvikle sig negativt for virksomheder, da den fremtidstydning, som mange havde gjort omkring elprisen, endte med at være et økonomisk hårdt slag for flere virksomheder i forhold til deres fastpris-aftale. Grafen findes under www.aventiaenergy.com/systempriser Data fra Nordpoolgroup.com.

År 2015 omtales som et skræk-år for mange virksomheder, da deres ellers gode fastpris-aftale med en relativ billig pris på el endte med at udvikle sig til, at de betalte overpriser. Mellem 2010 og 2015 kunne virksomheder låse deres pris på el mellem 21,594 og 36,885 øre/kWh. På året blev 1 kWh leveret til 15,643 øre/kWh. Det betød, at mange virksomheder endte med at betale 3 gange så meget end den reelle elpris. I dette tilfælde påvirkede vandforholdene elprisen, da det regnede væsentligt mere end, det plejer i denne periode og blev derfor også kaldet våde-år. Derfor var der ingen, der reelt set kunne forudsige, at prisen på el udviklede sig, som den gjorde i 2015.

Chancen i 2015 lå på 32,6 % for, at virksomheder havde tegnet en billig elpris og dermed undgået at betale overpris. At være en del af de 32,6 % kan til dels sammenlignes med held, for hvordan sikrer din virksomhed, at dagen og tidspunktet er det rette?

FASTPRIS/FLEX-løsning – sikrer virksomheden at tage del i prisfald
Når du tegner en fastpris-aftale med din el-leverandør, handler det i høj grad om at sikre virksomhedens budget. Med en FASTPRIS/FLEX-løsning til din virksomheds el-aftale kan du sikre, at dig og din virksomhed tager del i et prisfald på elmarkedet set ud fra jeres fastpris på el. Du kan læse meget mere om FASTPRIS/FLEX her.

Gennemsnitlig pris på el i 2018
I 2018 tog virksomheder med en spot-aftale konsekvensen af prissvingninger på elmarkedet, da de ved at lægge åbent både tager del i prisfald og stigninger. En oversigt over elprisen for 2018 viser, at der var relativ stor forskel i 2018 på prisen på el pr. kWh. Grafen findes under www.aventiaenergy.com/systempriser Data fra Nordpoolgroup.com.

Den gennemsnitlige års systemspot-pris blev leveret til 20,441 øre/kWh, hvor virksomheder med en spot-aftale både tog del i prisfald som 2,034 og 8,340 øre/kWh samt prisstigninger som 69,350 og 70,482 øre/kWh. I denne periode var der ret store svingninger på markedet, hvilket betyder, at virksomheder med en spot-aftale endte med at betale overpris for deres pris på el i forhold til virksomheder med en fastpris-aftale.

Så hvordan sikrer virksomheder, der har en spot-aftale, at deres pris på el er god, hvor ønskescenariet er kun at tage del i prisfald på elmarkedet?

SPOT/MAX-løsning – undgå overpris for din virksomheds pris på el
En SPOT/MAX-løsning som supplement til din virksomheds el-aftale med en el-leverandør giver dig og din virksomhed den rette sikkerhed, da I får glæden af et loft gennem en MAX-pris. Det betyder helt simpelt, at I undgår at tage del i høje prisstigninger på elmarkedet, hvor I samtidig beholder glæden ved et prisfald. Du kan læse meget mere om SPOT/MAX her.

Chancen for en billig pris på el kan sammenlignes med at være heldig – for hvordan kan nogen garantere den rigtige elpris, når elmarkedet hverken kan kontrolleres eller påvirkes? Ligesom du forsikrer dig mod så meget andet, tilbyder vi en energiforsikring til din virksomheds el-aftale, så du undgår at skulle tage chancer, når det kommer til den gode pris på el. Læs meget mere om, hvad vi tilbyder her.

Close Menu