Language: English | Dansk |
Aventia Energy

Det skal du være opmærksom på, når det kommer til din el-aftale

I dette nyhedsindlæg giver vi et indblik i, hvad der foregår på elmarkedet lige nu, og hvad I skal være opmærksom på, når det kommer til at tegne din virksomheds el-aftale i forhold til elmarkedets uforudsigeligheder. 

For virksomheder er elforbruget og el-indkøb vigtige poster, når det kommer til at sikre budgettet. Her er der flere, der vælger at tegne en energiaftale med en fastpris for at kende omkostningerne flere år frem – det er derfor væsentligt, at prisen for el pr. kWh er god.

I jagten på den gode energiaftale investerer virksomheder tid på at sammenligne elpriser, andre holder øje med elpriserne time for time, og så er der dem, der lader sig rådgive af et energiselskab i forhold til at tegne en god elaftale og få den bedste pris på el.

Hos Aventia Energy investerer vi alt vores tid i at analysere elmarkedets svingninger, da de historiske elpriser er med til at forudsætte, hvordan prisens udvikling bliver fremadrettet – her er det tydeligt, at elmarkedets svingninger ikke gør det nemt for energiselskaberne at tyde den rigtige pris på el pr. 1 kWh/øre. Derfor kan den ellers gode rådgivning omkring elaftalen og elpris-sammenligning ikke ses som en forudsætning for, at din virksomheds el-aftale forbliver god.

Hvad foregår der på elmarkedet lige nu
Vi vil derfor herunder gøre dig klogere på, hvad der foregår på elmarkedet, og hvad du bør være opmærksom på, når det kommer til at tegne din virksomheds el-aftale – for hvem har ikke lyst til at være på forkant og sikre sig fremtidens billige pris på el? Kan din virksomhed regne med, at elprisen altid er den reelle markedspris? I 2019 er der en kedelig tendens til, at de store energiselskaber gør elmarkedet ugennemsigtigt og svært for erhvervskunderne at tyde, hvordan deres el-aftale og hertil elpris hænger sammen. Danmarks el-leverandører består i dag af 38 selskaber, der udbyder strøm til både private og erhverv. 42% af disse el-leverandører har i 2019 overtrådt regler i forhold til, at de har oplyst ukorrekte informationer omkring elpriser (1).

Det vil sige, at lidt under halvdelen af alle el-udbyder giver informationer omkring elpriser pr. 1 kWh/øre, der ikke stemmer overens med den reelle markedspris. Som erhvervskunde, der har et elforbrug på flere 100.000 kWh/årligt, handler det om at sikre sig en elpris, hvor chancen for at betale overpriser for elprisen er minimal. Hvis disse erhvervskunder bliver misinformeret, kan det koste dem flere 100.000 kroner eller endda millioner kroner. Kan din virksomhed så regne med, at jeres elpris altid er den reelle markedspris? Hos Aventia Energy anvender vi data fra den nordiske elbørs Nord Pool, og du kan derfor altid finde den reelle markedspris og følge elprisen time for time på Nordpoolgroup.com.

Kan din virksomhed vide, hvad I betaler til gennem jeres el-aftale?
I 2019 har flere energiselskaber indrapporteret en højere elpris pr. kWh i forhold til andre energiselskaber, hvilket sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt energiselskaberne blandt andet lader deres erhvervskunder betale for skjulte poster.

Eksempelvis kan måden, hvorpå el-leverandører køber strøm ind, påvirke erhvervskundernes elpris. Da energiselskaber indgår i monopolforretninger, er de underlagt visse krav om indtægtslofter og effektivisering. Blandt andet påvirkes strømmen, der går tabt i transport, af indtægtsloftet, da energiselskaberne skal købe mere strøm ind for at kompensere for det tabte (2).

Fra virksomhedernes side kan det skabe uklarhed omkring, hvorvidt de betaler til tabt strøm gennem deres energiaftale. For en virksomhed med et højt forbrug af el årligt er det uvæsentligt ikke at vide, hvad der indgår i deres energiaftale, da den mindste prissvingning på energimarkedet kan have indvirkning på deres el-omkostninger.

Et andet relateret problem i 2019 er, at flere af de store el-leverandører ikke kender deres omkostninger, hvilket betyder, at I ikke kan tyde, hvad de konkret betaler til gennem din virksomheds el-aftale med el-leverandøren (3).

Hvis man som erhvervskunde skal drive sin forretning og sikre sine budgetter, går man ud fra, at energiselskaberne er dem, der skal søges råd hos, da de sidder med elmarkedet til dagligt. Hvis de ikke har styr på deres konkrete omkostninger, kan det hos erhvervskunderne give en uklarhed omkring, hvad de i princippet betaler til gennem deres el-aftale. Kan I vide præcist, hvad I betaler til gennem din virksomheds el-aftale?

I princippet nej. Derfor er det vigtigt at have en sparringspartner, der kan give den rette indsigt og rådgivning omkring el-markedet. Hos Aventia Energy er vores mission at hjælpe virksomheder med netop at gøre elmarkedet gennemsigtigt og samtidig at sikre virksomheder den bedste el-aftale gennem en energiforsikring.

Energiforsikring gør elmarkedet gennemsigtigt
Som dette indlæg har indikeret indtil nu, så er elmarkedet ugennemsigtigt, hvor det kan være svært at tyde retningslinjerne for, hvad virksomheders el-aftaler indebærer, og hvordan pengene gennem deres el-aftale håndteres. Hvis man som virksomhed ikke engang kan lade sig rådgive af sin el-leverandør, så kan det være svært at vide, hvordan man fremadrettet skal foretage sine el-indkøb. Med en energiforsikring hos Aventia Energy agerer vi som rådgivende sparringspartner for vores kunder, da vores mission er at hjælpe med at gøre energimarkedet gennemsigtigt og sikrer, at den el-aftale, som virksomheder indgår med deres el-leverandør, passer netop til deres behov.

Den sikreste måde at sikre din virksomheds el-aftale med den reelle elpris
Når du investerer tid i at sammenligne elpriser eller holder øje med elpriserne time for time, er du og din virksomhed stadig ikke garanteret den bedste pris på el. Du kan være én af de heldige, der rammer plet på elprisen lige netop den dag på det rette tidspunkt, eller du kan være en del af de mange med en ellers god el-aftale, der pludselig bliver en dårlig. Måske har du været heldig den ene dag eller det år, men hvad så med året efter?

Den sikreste måde at sikre sig en billigere pris på el er med en energiforsikring til din el-aftale. Som et supplement til din el-aftale med en el-leverandør får du hos Aventia Energy en forsikringsløsning, der sikrer din elpris gennem en MAX-pris og samtidig giver mulighed for at tage del i et prisfald på elmarkedet. Det vil sige, at du med en energiforsikring kan undgå spekulationer omkring, hvad der indgår i din elpris, og om hvorvidt du betaler for meget i el, da du gennem forsikringen får ubegrænset sparring og rådgivning samt den sikreste løsning til din el-aftale.

Ring allerede til os i dag og hør mere omkring, hvordan vi netop kan hjælpe dig og din virksomhed med den bedste el-aftale – +45 96 82 82 81 og info@aventiaenergy.com

Kildefortegnelse:
1: https://energiwatch.dk/Energinyt/Energiselskaber/article11478038.ece – Gå til link her.
2: shorturl.at/FLRUY – Gå til link her.
3: https://energiwatch.dk/Energinyt/Energiselskaber/article11676015.ece –
 Gå til link her.

Close Menu